home wat is beeldkraken nieuwsbrief contact
module overzicht
Vakgebieden
filters

Verplicht verzekerd

C
CKV |
G
geschiedenis |
M
maatschappij |
N
Nederlands

Achtergrondinformatie


Sinds 2006 is het in Nederland verplicht om een basiszorgverzekering te hebben. Voor deze zorgverzekering moet je iedere maand een bepaald bedrag (premie) betalen aan een zorgverzekeraar. Als je onverwachts zorg nodig hebt, betaalt de zorgverzekeraar een groot gedeelte van de zorgkosten. Je loopt zo niet het risico dat je bijvoorbeeld geopereerd moet worden en je de operatie niet kunt betalen.

 

Het kan zijn dat je zorgpremie betaalt, maar bijna nooit ziek bent. De zorgverzekeraar hoeft dan maar weinig zorgkosten voor jou te vergoeden. Andersom kunnen de zorgkosten voor ernstig zieke mensen oplopen tot tienduizenden euro’s per jaar. Doordat de zorgverzekeraar deze kosten vergoedt, kunnen deze mensen geholpen worden. Als er geen zorgverzekering zou zijn, zouden alleen rijke mensen deze zorg kunnen betalen.

 

Voordat de basiszorgverzekering verplicht werd gesteld was de zorg heel anders geregeld. Lang geleden bemoeide de overheid zich niet veel met de gezondheidszorg. Mensen die in een gemeenschap bij elkaar woonden, zorgden voor elkaar en voor de zieken.

 

In 1941 werd, tijdens de Duitse bezetting, een zorgverzekering verplicht voor mensen met een laag inkomen. Mensen die weinig geld verdienden konden terecht bij een ziekenfonds. Dit ziekenfonds sloot contracten met artsen, apothekers en ziekenhuizen over de zorg. Als je meer geld verdiende, dan hoefde je niet verplicht te verzekeren, maar kon je ervoor kiezen om zelf een particuliere verzekering af te sluiten.

 

Artsen kregen voor het behandelen van ziekenfondspatiënten een lagere vergoeding dan voor de behandeling van patiënten die particulier verzekerd waren. Aan de particulier verzekerden kon de arts dus meer verdienen, waardoor deze patiënten vaak eerder of beter behandeld werden dan patiënten die bij het ziekenfonds zaten. Ook ontstonden er lange wachtlijsten in de zorg. Vandaar dat er in 2006 een nieuwe Zorgverzekeringswet kwam, waarbij de basiszorgverzekering verplicht werd voor iedereen.

 

Deze prent is getekend door de Rotterdamse cartoonist Niek Otte (1933-1994). Het werk van Otte kenmerkt zich vooral door politieke prenten met karikaturen van Nederlandse politici. Otte maakt deze prent in de jaren tachtig van de vorige eeuw.