home wat is beeldkraken nieuwsbrief contact
module overzicht
Vakgebieden
filters

De klassieker

C
CKV |
G
geschiedenis |
M
maatschappij |
N
Nederlands

Achtergrondinformatie


Een wedstrijd tussen de Nederlandse voetbalclubs Ajax en Feyenoord staat ook wel bekend als een 'klassieker’. Beide clubs komen uit in de Nederlandse Eredivisie en hebben veel fanatieke fans. Er heerst grote rivaliteit tussen de Amsterdamse en de Rotterdamse voetbalclub. De wedstrijden zijn altijd erg populair en trekken daarom volle stadions. Ook zorgen ze voor hoge kijkcijfers bij de live-uitzendingen op televisie.

 

Ajax is opgericht in 1900 en speelt sinds 1996 in de Amsterdamse Arena. Feyenoord is opgericht in 1908 en speelt de thuiswedstrijden sinds 1937 in de Kuip in Rotterdam.  Er zijn in totaal ongeveer 190 klassiekers gespeeld, waarbij Ajax het vaakst als winnaar naar voren kwam.

 

De voetbalsupporters op de foto zijn vooral mannen die in pak naar de wedstrijd in de Kuip zijn gekomen. Ze staan rustig toe te kijken. Tegenwoordig ziet een stadion vol supporters er heel anders uit. Ook het fysiek en verbaal geweld tussen voetbalsupporters is in de loop der jaren sterk toegenomen. Sinds 2009 wordt de klassieker dan ook gespeeld zonder uitsupporters.

 

Deze foto is gemaakt in 1969 in de Rotterdamse Kuip bij de wedstrijd Feyenoord-Ajax door fotograaf Vincent Mentzel. Vincent Mentzel werkt sinds het begin van de jaren zeventig voor het NRC Handelsblad, waar hij is uitgegroeid tot een bekende fotojournalist. Hij heeft veel gefotografeerd rond de politiek in Den Haag, maar hij heeft ook grote buitenlandse reportages gemaakt.