home wat is beeldkraken nieuwsbrief contact
module overzicht
Vakgebieden
filters

Beng, beng!

C
CKV |
G
geschiedenis |
M
maatschappij |
N
Nederlands

Achtergrondinformatie


Op de afbeelding zie je bezoekers van het rockfestival Fortarock in Nijmegen in 2013. De bands die er optraden waren onder andere de heavy-metalbands Rammstein en Motörhead. Fans van dit soort muziek worden wel metalhead of headbanger genoemd.

 

Deze fans kun je dikwijls herkennen aan hun strakke spijkerbroeken, zwarte t-shirts met de opdruk van een band en leren jacks. De teksten van heavy-metalmuziek zijn vaak maatschappijkritisch en thema’s als de dood, het occulte en mythologie hoor je regelmatig in de muziek terug.

 

Door deze en andere kenmerken onderscheiden heavy-metalfans zich van de dominante cultuur. De dominante cultuur omvat waarden, normen en andere aangeleerde kenmerken die door de grootste groep mensen worden geaccepteerd en nageleefd. De metalfans vormen binnen die cultuur een subcultuur.

 

Een subcultuur is een cultuur die verschilt van de dominante cultuur. Er zijn heel veel subculturen, bijvoorbeeld die van de hiphoppers, rappers of skaters. Naast kleding, politieke kleur en leefstijl is de muziekkeuze vaak een belangrijk kenmerk van een subcultuur. Daarnaast zijn er ook subculturen gebaseerd op religie of etniciteit.

 

Iedereen hoort bij verschillende subculturen. Woon je bijvoorbeeld in Limburg dan vier je vast uitgebreid carnaval, een gewoonte die in andere delen van Nederland niet of nauwelijks voorkomt. Of misschien ben je moslim en hiphopper, of vegetariër en lid van de fanclub van Beyoncé.

 

Omdat elke cultuur zijn eigen waarden, normen en gewoonten heeft, botsen verschillende culturen soms met elkaar. In Nederland vinden we het bijvoorbeeld beleefd als mannen en vrouwen elkaar een hand geven bij een ontmoeting maar er zijn culturen waarbinnen dat juist ongepast is.

 

Wrijvingen tussen culturen kunnen leiden tot onbegrip en zelfs conflicten. Daarom is het belangrijk dat we kennis nemen van andere culturen en van elkaar leren zodat we op een zo prettig mogelijke manier met elkaar kunnen samenleven.