home wat is beeldkraken nieuwsbrief contact
module overzicht
Vakgebieden
filters

De Grote Oorlog

C
CKV |
G
geschiedenis |
M
maatschappij |
N
Nederlands

Muziek


Muziek kan voor verschillende emoties zorgen. Misschien word je wel eens heel vrolijk van een liedje of juist een beetje verdrietig. Ook in de Eerste Wereldoorlog werd er muziek gemaakt. De liedjes en teksten gingen vaak over de gevoelens die mensen hadden bij de oorlog.

 

Hieronder kun je drie liedjes uit de Eerste Wereldoorlog beluisteren. Elk liedje gaat over de Eerste Wereldoorlog, maar toch hebben de liedjes allemaal een ander onderwerp. Luister naar de drie liedjes en beantwoord de onderstaande vragen:

 

Lied 1

 

Lied 2

 

Lied 3

 

  1. Waar denk je aan als je dit liedjes hoort? Beantwoord deze vraag voor elk lied afzonderlijk.
  2. Kun jij door alleen naar de muziek te luisteren de juiste betekenis bij het juiste liedje vinden?
    a. In dit lied wil het Amerikaanse leger jongens aansporen om mee te vechten in de oorlog tegen de Duitsers.
    b. In dit lied wordt er gezongen over kinderen die alles kwijt zijn. Hun vader is niet meer thuis omdat hij moet vechten en hun moeder is dood. Het huis waarin ze woonden is kapot en hun school is verbrand.
    c. Dit lied gaat over Britse soldaten die heimwee hebben naar huis. In de tekst wordt gezongen: ‘Zet me maar op een trein naar huis, het maakt niet uit waar ik uitstap, als ik maar weer in Engeland kan zijn!’
  3. Vind jij dat elk lied even goed zijn boodschap overbrengt als je naar de muziek luistert? Waarom wel of niet?
  4. Welk lied vind jij het mooist? Waarom?

Achtergrondinformatie


Aan het begin van de twintigste eeuw rommelde het flink in Europa. Veel landen stonden op gespannen voet met elkaar en er werden bondgenootschappen tussen verschillende landen gesloten. Zo kwamen de 'geallieerden' (het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland) tegenover 'de centralen' (Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, het Ottomaanse Rijk) te staan. 

 

Zowel de geallieerden als de centralen spraken met elkaar af dat als één van de landen uit de bond zou worden aangevallen, de andere landen zouden komen helpen. Er hoefde nu maar iets kleins te gebeuren en veel landen zouden in één klap met elkaar in oorlog zijn. Dit gebeurde dan ook toen op 28 juni 1914 de Oostenrijkse-Hongaarse kroonprins Franz Ferdiand vermoord. Dit was de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog.

 

De Eerste Wereldoorlog was een bijzondere oorlog. Het was de eerste keer dat er een moderne oorlog werd gevoerd. Er waren nieuwe wapens gekomen en dus ook nieuwe manieren van oorlogvoeren. Bovendien deden er veel landen mee, die allemaal even sterk leken. Dit leidde tot een zware strijd die eindeloos leek te duren.

 

Vooral op de grens tussen België en Frankrijk was dit goed te merken. Op die plek hadden de legers kilometerslange loopgraven gemaakt. Dit waren grote geulen in de grond waar soldaten zichzelf schuil hielden voor de vijand. Bij elke aanval moesten de soldaten uit deze loopgraven omhoog komen om naar de loopgraven van het vijandelijke leger te rennen. Ontzettend veel soldaten verloren hierbij het leven.

 

Het einde van de oorlog kwam in zicht toen de Verenigde Staten zich aansloten bij de Groot-Brittannië en Frankrijk. Er kwamen toen ineens heel veel soldaten bij aan de kant van de geallieerden. Na vier jaar strijd gaf Duitsland zich op 11 november 1918 over. Op 28 juni 1919 werd het Verdrag van Versailles ondertekend en was de Eerste Wereldoorlog officieel voorbij.

 

Nederland was tijdens de oorlog neutraal gebleven, wat betekende dat het land niet had meegevochten. Toch had Nederland ook te maken gehad met de oorlog. Zo moesten duizenden Nederlandse mannen zich tijdens de oorlog bij het leger melden om de grenzen te bewaken.

 

Op getoonde afbeelding is een briefkaart uit Nederland die aan het begin van de Eerste Wereldoorlog is gemaakt. De kaart is gemaakt in opdracht van de 'Nederlandse Vereeniging Ons Leger' en laat een aantal militairen zien die met een gevechtsoefening bezig zijn. De titel van de kaart is 'mitrailleur in vuurstelling'.