home wat is beeldkraken nieuwsbrief contact
module overzicht
Vakgebieden
filters

De Grote Oorlog

C
CKV |
G
geschiedenis |
M
maatschappij |
N
Nederlands

Uniform


Aan iemands uniform kun je herkennen bij welk leger hij of zij hoort. En dat is maar goed ook, want middenin een vuurgevecht moet je natuurlijk wel weten wie er aan jouw kant staat.

 

Bekijk de uniformen uit de Eerste Wereldoorlog en vergelijk ze met elkaar aan de hand van de vragen. Door op de afbeeldingen te klikken kun je ze vergroten.

 

 

  1. Welke kleuren worden er gebruikt in de uniformen?
  2. Hoe zien de helmen eruit?
  3. Hoe zien de wapens eruit?
  4. Zit er versiering op de uniformen?
  5. Wat voor schoenen dragen de mannen?
  6. Wat dragen de soldaten allemaal bij zich?
  7. Hoe worden de soldaten beschermd?
  8. Welke uniform lijkt jou het beste om te dragen tijdens een gevecht? Waarom?

Bekijk nu de onderstaande foto's van moderne soldaten. Vergelijk hun uniformen met de uniformen uit de Eerste Wereldoorlog. Gebruik hiervoor dezelfde acht vragen.

 

Achtergrondinformatie


Aan het begin van de twintigste eeuw rommelde het flink in Europa. Veel landen stonden op gespannen voet met elkaar en er werden bondgenootschappen tussen verschillende landen gesloten. Zo kwamen de 'geallieerden' (het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland) tegenover 'de centralen' (Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, het Ottomaanse Rijk) te staan. 

 

Zowel de geallieerden als de centralen spraken met elkaar af dat als één van de landen uit de bond zou worden aangevallen, de andere landen zouden komen helpen. Er hoefde nu maar iets kleins te gebeuren en veel landen zouden in één klap met elkaar in oorlog zijn. Dit gebeurde dan ook toen op 28 juni 1914 de Oostenrijkse-Hongaarse kroonprins Franz Ferdiand vermoord. Dit was de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog.

 

De Eerste Wereldoorlog was een bijzondere oorlog. Het was de eerste keer dat er een moderne oorlog werd gevoerd. Er waren nieuwe wapens gekomen en dus ook nieuwe manieren van oorlogvoeren. Bovendien deden er veel landen mee, die allemaal even sterk leken. Dit leidde tot een zware strijd die eindeloos leek te duren.

 

Vooral op de grens tussen België en Frankrijk was dit goed te merken. Op die plek hadden de legers kilometerslange loopgraven gemaakt. Dit waren grote geulen in de grond waar soldaten zichzelf schuil hielden voor de vijand. Bij elke aanval moesten de soldaten uit deze loopgraven omhoog komen om naar de loopgraven van het vijandelijke leger te rennen. Ontzettend veel soldaten verloren hierbij het leven.

 

Het einde van de oorlog kwam in zicht toen de Verenigde Staten zich aansloten bij de Groot-Brittannië en Frankrijk. Er kwamen toen ineens heel veel soldaten bij aan de kant van de geallieerden. Na vier jaar strijd gaf Duitsland zich op 11 november 1918 over. Op 28 juni 1919 werd het Verdrag van Versailles ondertekend en was de Eerste Wereldoorlog officieel voorbij.

 

Nederland was tijdens de oorlog neutraal gebleven, wat betekende dat het land niet had meegevochten. Toch had Nederland ook te maken gehad met de oorlog. Zo moesten duizenden Nederlandse mannen zich tijdens de oorlog bij het leger melden om de grenzen te bewaken.

 

Op getoonde afbeelding is een briefkaart uit Nederland die aan het begin van de Eerste Wereldoorlog is gemaakt. De kaart is gemaakt in opdracht van de 'Nederlandse Vereeniging Ons Leger' en laat een aantal militairen zien die met een gevechtsoefening bezig zijn. De titel van de kaart is 'mitrailleur in vuurstelling'.