home wat is beeldkraken nieuwsbrief contact
module overzicht
Vakgebieden
filters

Vrijheid, blijheid

C
CKV |
G
geschiedenis |
M
maatschappij |
N
Nederlands

Achtergrondinformatie


De Nederlandse fotojournalist Vincent Mentzel maakte deze afbeelding in 1970 op het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos in Rotterdam. Het Holland Pop Festival was het eerste grote festival in Nederland.

 

In drie dagen tijd kwamen rond de 80.000 bezoekers voor de binnen- en buitenlandse bands. De foto geeft een goed beeld van de late jaren zestig en de vroege jaren zeventig van de twintigste eeuw. De tijd van de hippies, de seksuele revolutie en het feminisme.

 

De organisatoren hadden geen politieke boodschap; het ging hen puur om de muziek en het samenzijn. Toch klonken op het terrein regelmatig protesten tegen de oorlog in Vietnam en de consumptiemaatschappij.

 

Omdat de organisatie niet wilde dat er uniformen te zien zouden zijn, was de politie in burger aanwezig. Ze traden niet op tegen mensen die wiet gebruikten en er hingen dan ook grote rookpluimen boven het festivalterrein. Hiermee gaf het festival het startsein voor het Nederlandse gedoogbeleid ten aanzien van het gebruik van soft drugs.