home wat is beeldkraken nieuwsbrief contact
module overzicht
Vakgebieden
filters

Eindelijk vrij

C
CKV |
G
geschiedenis |
M
maatschappij |
N
Nederlands

Achtergrondinformatie


In mei 1940 vielen Duitse soldaten Nederland binnen. Nederland is vanaf toen lange tijd bezet geweest door de Duitsers, onder leiding van Adolf Hitler. Hij wilde van Duitsland een machtig land maken en veroverde een groot deel van Europa.

 

Mensen in de bezette gebieden mochten niet meer zeggen wat ze wilden en veel mensen werden opgepakt. Bijna alle Joodse mensen werden afgevoerd naar de concentratiekampen. 

In januari 1941 werd de Koninklijke Brigade Prinses Irene opgericht in Groot-Brittanië. Deze legerafdeling van Nederlandse militairen vocht mee tegen de Duitse bezetters. De brigade was niet erg groot, maar zette zich onder leiding van de geallieerden (de Verenigde Staten, Canada, Rusland en Engeland) in voor de bevrijding van Nederland.

 

In juni 1944 vielen de geallieerden de Franse regio Normandië binnen. Dit was het begin van de bevrijding van West-Europa. In september 1944 startte operatie Market Garden. De geallieerden hoopten met deze militaire aanval acht belangrijke bruggen te veroveren. Een groot gedeelte van Zuid-Nederland werd bevrijd, maar bij Arnhem bleek het Duitse leger te sterk. Arnhem was letterlijk een brug te ver voor de geallieerde troepen.

 

Het noorden van Nederland, boven de rivier de Rijn, bleef bezet door de Duitsers. De winter van 1944 was voor de mensen die daar woonden erg zwaar. Voedsel was er maar heel weinig waardoor veel mensen honger leden of door de honger zelfs overleden. Deze winter wordt daarom ook wel de hongerwinter genoemd.

 

Pas in het voorjaar van 1945 werd ook het noorden van Nederland bevrijd. Op 5 mei 1945 gaf Duitsland zich over en kon ook het westen van Nederland worden bevrijd. Na vijf jaar bezetting was Nederland weer vrij! De bevrijders werden overal feestelijk onthaald en toegejuicht door de mensen aan de kant.

 

In Nederland herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op 4 mei, tijdens Dodenherdenking. Ieder jaar op 5 mei vieren we de vrijheid van Nederland op Bevrijdingsdag. Op Bevrijdingsdag wordt er veel feest gevierd, bijvoorbeeld op de bevrijdingsfestivals die door het hele land worden georganiseerd. 

 

Op deze foto, gemaakt door Koos Hofman, is de Prinses Irene Brigade te zien. De bevrijders worden toegejuicht door het publiek. Deze foto is gemaakt in Amsterdam, eind mei 1945.