home wat is beeldkraken nieuwsbrief contact
module overzicht
Vakgebieden
filters

Woest water

C
CKV |
G
geschiedenis |
M
maatschappij |
N
Nederlands

Achtergrondinformatie


Op 31 januari 1953 raast een storm met windkracht 11 de Noordzee over. De storm houdt bijna een etmaal lang aan en het is ook nog eens springtij. Dit zorgt samen voor extreem hoog water. Metershoge golven bereiken de kust en beuken met volle kracht op de dijken.

 

De dijken zijn lange tijd slecht onderhouden. Maar het komt in bijna niemand op dat ze het misschien niet zullen houden. Volwassenen en kinderen gaan dan ook gewoon naar bed.

 

Dan stijgt het water nog verder en breken binnen enkele uren veel dijken in Zuid-Holland, Zeeland en Brabant door. De kerkklokken luiden om de mensen nog te waarschuwen, maar dit komt veel te laat. Veel mensen, en dieren, worden totaal verrast door het water. 

 

Sommige huizen overstromen zó snel dat de trap oprennen zelfs niet meer lukt. Op andere plekken zitten hele gezinnen op de zolder of het dak van hun huis, met niets dan water en wrakhout om hen heen. Veel boerderijen en huizen storten in. Het wordt een ramp die aan 1836 mannen, vrouwen en kinderen het leven zal kosten. Veel vee verdrinkt in de stallen.

 

Mensen proberen elkaar te helpen en sommigen blijken ineens echte helden te zijn. Ze zwemmen met een touw om hun middel door het ijskoude water om anderen te redden, repareren dijken met gevaar voor eigen leven of gaan met een klein bootje de woeste zee op om overlevenden te zoeken.   

 

Op de afbeelding zie je een politieman, een militair, een burgerman en een paar schapen in een bootje. De foto is gemaakt in de Alblasserwaard op 3 februari. De storm is dan eindelijk gaan liggen en het water is kalm.