home wat is beeldkraken nieuwsbrief contact
module overzicht
Vakgebieden
filters
speel de quiz

De weg naar dictatuur

C
CKV |
G
geschiedenis |
M
maatschappij |
N
Nederlands

Achtergrondinformatie


De Weimarrepubliek wordt de eerste Duitse volwaardige democratie genoemd. Makkelijk had de republiek het allesbehalve: vanaf zijn oprichting in 1918/1919 was er veel tegenstand, onrust en politieke instabiliteit. Dit had veel te maken met de slechte, naoorlogse economie.

 

Toen in 1924 het Amerikaanse Dawesplan in werking trad, volgde er een periode van economische groei. De Weimarrepubliek kwam hierdoor in rustiger vaarwater terecht. Duitsland mocht toetreden tot de Volkenbond in 1926 en de relatie met Frankrijk verbeterde. Voor het volk kwamen er meer banen en het dagelijks leven werd vrolijker.

 

De Beurscrash van 1929 en het stoppen van de VS met het Dawesplan zorgden voor een grote omwenteling. Duitsland stortte, net als andere Europese landen, in een diepe economische crisis. Extreme politieke stromingen probeerden aan de macht te komen in de Republiek van Weimar.

 

In de periode 1928 – 1933 waren er maar liefst vijf verkiezingen in de Weimarrepubliek, waarvan twee in 1932. Bij deze verkiezingen groeiden vooral de ultralinkse communisten en de extreemrechtse NSDAP onder leiding van Adolf Hitler. In januari 1933 werd Hitler de kanselier, de leider, van Duitsland. Meteen na zijn aantreden veranderde hij de toch al wankele democratie in een totalitaire dictatuur. Het nazi-Duitsland van 1933-1945 onder zijn macht wordt ook wel het Derde Rijk genoemd.

 

In oktober 1933 maakte Leo Jordaan deze prent met de titel 'Een allegorie van het Derde Rijk'. Deze prent past in een serie anti-nazi prenten die Jordaan maakte voor De Groene Amsterdammer, Het Parool en Vrij Nederland. Naast prententekenaar was Jordaan ook filmcriticus voor deze bladen.