home wat is beeldkraken nieuwsbrief contact
module overzicht
Vakgebieden
filters

De kleur bepaalt

C
CKV |
G
geschiedenis |
M
maatschappij |
N
Nederlands

Achtergrondinformatie


Wij beschouwen het als normaal dat mensen met verschillende huidskleuren en achtergronden samenleven in één gebied. In Zuid-Afrika was dit lang niet het geval. Tussen 1948 en 1990 was er de apartheid, wat betekende dat er onderscheid werd gemaakt tussen blanken en niet-blanken. Blanken hadden veel meer rechten en meer vrijheid dan zwarte mensen of kleurlingen. Zo verdienden blanken bijvoorbeeld veel meer en mochten zwarte mensen alleen in de thuislanden wonen en niet in de steden.

 

Er was veel kritiek op de apartheid, maar de blanke regering die in deze tijd aan de macht was, wimpelde de kritiek af of zette de strijders tegen de apartheid gevangen. Zo werd ook Nelson Mandela, die streefde naar een gelijke behandeling van blanken en niet-blanken, lange tijd gevangen gehouden. Pas in 1990 kwam hij vrij.
Toen Frederik Willem de Klerk in 1989 president werd, werden de regels rondom de rassenscheiding steeds verder afgeschaft. Bij de vrije verkiezingen in 1994 werd Nelson Mandela de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.